Kas sülti süües saab kaalust alla?
“Söö vähem ja liigu rohkem” on suhteline. Kes valib parema toote, see saab süüa vähemalt sama palju. Liikumisega on samalaadne – kes teeb seda nutikamalt, see ei pea nii palju rapsima.
Sülti süües kaalust alla, koguseid vähendamata
See võib kõlada esmapilgul hea huumorina, aga tegelikkuses on see võimalik. Kõikidel võrreldud tootjatel on olemas tervisele kasulikum alternatiiv.
Tuletan siin ka meelde, et kes tarbib vähem kaloreid kui keha päevas suudab ära kulutada, see võtab kaalus alla tervist rikkuva keharasva arvelt.
Maks & Mooritsa ja Rannarootsi väiksema kaloraažiga sama suur sealihasült annab vastavalt 500 ja 600 kalorit vähem energiat. Meeldetuletuseks, et 500 kalorit iga päev vähem = -0,5 kg nädalas.
Põnev on teada, et kõrgema kaloraažiga süldis on kasutatud seapealiha, aga paremas valikus sealiha. Nii et infoks kõikidele viktoriinihuvilistele – sea pea on rasvarikkam.
Kokkuvõttes piisab vaid ühe toote välja vahetamisest! Et kaal hakkaks langema.
Veel annab parem valik väiksema energiakoguse juures rohkem valku, mis aitavad kaalulangetuse ajal säilitada lihaseid ja hoida kõhtu kauem täis.
Mõlemad on olulised nii kaalu langetamiseks kui ka tulevikus eesmärgi säilitamiseks. Sest häda on justnimelt kaalu säilitamise, mitte langetamisega. Oled nõus?
Kana- ja sealiha on sama kasulikud
Tootjatele kiitus, et nad loovad paremaid alternatiive, pannes pakendisse kvaliteetsemat toorainet. Nagu näha, on Maks & Mooritsa sea- ja kanasüldid kaloreid ja valke võrreldes samaväärsed.
Minu maitsemeel eelistab siiski kanaliha
Kuigi ma kunagi maal sõin peamiselt ikka rasvast sealiha, siis nüüd nende aastatega on maitsemeel muutunud. Nii eelistan võimalusel kanaliha.
Kui võrrelda kahte erinevat kanasülti, siis praktikas suuri erinevusi pole. Sült, mis annab vähem kaloreid, annab ka vähem valku. Kuid valku on kehal nagunii vaja saada 1,6 g kg kehakaalu kohta.
Nii et kui vaadata, mitu kalorit kulub 1 grammi valgu saamiseks, siis vahed on minimaalsed. Pisut parem on sel juhul Maks & Mooritsa kanalihasült. Aga ma siinkohal valiks toote, mille tekstuur ja maitse on parem.
Maitsemeel kohaneb
Pisut teisel teemal – kes jätab mõneks nädalaks lisatud suhkruga tooted menüüst välja, sellele tunduvad need pärast liiga lääged. Ning ilmselt ei taha neid enam. Mis on positiivne!
Sama juhtub ka rasvase toidu austajatel. Samuti ju väga hea, kui maitsemeel lihtsalt ei taha enam liiga rasvast, mistõttu on inimesel palju lihtsam kaalust alla võtta ja eesmärki säilitada.
Rasvad annavad süsivesikute ja valkudega võrreldes üle 2 korra rohkem kaloreid, mistõttu ongi mõistlik rasvaseid toite vältida.
Talis Tobreluts